Kasko Sigortasında Toplam Hasar Uygulaması Var mı?
Kasko sigortası kapsamındaki hasarların tazmin edilmesi için yapılan işlemlerde pek çok kavram karşımıza çıkmaktadır. Kasko sigortalarında bilinmesi gereken terimlerden biri de “Toplam Hasar Uygulaması” olarak geçen uygulamadır.
Toplam hasar uygulaması, birden fazla hasar alan ancak bu hasarları hemen bildirmeyen sürücülere uygulanan bir durumdur.
Kasko sigortası kapsamındaki hasarlarda sıkça karşılanan problemlerden biri de birden fazla hasar alan aracın tüm hasarlarının ödemesinin bir kerede yapılmasının talep edilmesidir. Aracı ufak çaplı hasarlar alan araç sahipleri, bu hasarlardan sonra hemen hasar ihbarı yapmadıklarında ve bu hasarları toplu şekilde tazmin etmek istediklerinde, sorun yaratacak durumlarla karşılaşabiliyorlar.
Kasko sigortası kapsamındaki hasarın tazmini için belli bir zaman dilimi içinde hasar ihbarı yapılması gerekiyor. Kasko poliçesi genel şartlarındaki açıklamalarda bu konuya ilişkin de bilgilendirmeler bulunmaktadır.
Kasko genel şartlarınca; hasarın öğrenildiği tarih itibari ile 5 iş günü içerisinde hasarın ilgili şirkete bildirilmesi gereklidir. Belirtilen süre içerisinde hasar ihbarı yapılarak dosya açılmazsa, hasar ödemelerinde sigortalıya düşen görev yerine getirilmediği için hasarlar değerlendirilmeye alınmayacak, hasar ödemeleri reddedilecektir.
Bu yüzden, hasar ihbarı için gerekli zaman dilimine uyulmalıdır ve hasar ihbarı yaparken dikkat edilecek noktalara titizlikle uyulmalıdır.
Kaskolu araçların farklı bölgelerinde farklı zamanlarda meydana gelen hasarlar, zaman geçmeden hasar tamiri başlamadığında hasar tutarı 2 hatta 3 katına çıkabilmektedir.
Oysa, hasar bildirimi zamanında yapılsa ve tamir süreci hemen başlasa, ödenecek hasar tutarı çok daha az olacaktır. Toplu olarak talep edilen hasarlar, yüksek maliyetleri bulduğundan önceki hasarların ödemeleri yapılmayabilmektedir. Son hasarın bildirimi yapıldıysa, sadece son hasarın ödemesi gerçekleşmektedir