Başlıksız 12

Araç Yangınlarına Nasıl Müdahale Edilmeli?

Araçlarda aniden gelişen ve onarılmaz sonuçlara neden olabilecek en tehlikeleri risklerden biri de yangınlardır. Araçta yangın çıkmasını tetikleyici pek çok durum olabilir: Araç yangınlarının %59’u motor, %35’i yolculuklardan, %2’si ise lastik ve araç farlarının ısınmasından kaynaklanabilir.
Araştırmalara göre 2014 yılında çıkan yangınların büyük bir bölümü araç yangınlarından kaynaklandı.

Peki, araç yangınlarına nasıl müdahale edilebilir ve yangın durumunda neler yapılabilir?

Araçtaki Yangınların Nedenleri?
Araçta meydana gelen yangınların bir kısmı aracın yapısında aniden gelişen durumlardan kaynaklı olurken bir kısmı sürücülerin dikkatsizliklerinden kaynaklanıyor.
Benzin hortumlarının aşınması sonucunda, sıcak motor üzerine yakıtın sızıntı yapması,
Karbüratörden damlayan benzinin alev alması,
Yakıt iletim borularında meydana gelen hasarlar,
Trafik kazaları,
Elektrik tesisatının kontak yapması,
LPG’li araçların kaçak yapması,
Araç içinde içilen sigaralar,
Fren balatalarının fazla ısınması,
Akümülatörden fazla akım gelmesi,
Araç tamirinde yanlış yapılan işlemler,
LPG ile çalışan araçlarda gaz sıkışmaları,
Güneş altında uzun saater kalan aracın çakmağının ateş alması,

Araç Yangını Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ne yazık ki araçtaki yangınların ne zaman yaşanabileceğini kestirmek kolay değil, ancak yangın durumunun en kritik zamanları sürüş halinde olduğunuz zamanlar olacaktır. Böyle bir durumda telaşlanmamaya çalışın ve sakinliğinizi koruyun.
Aracınızı mümkün olduğunca çabuk bir şekilde etrafında başka araçların olmadığı güvenli yerlere park edin. Kontağı kapatarak el frenini çekin. Aracınızda bulunan herkesi, aracınızdan uzaklaştırın ve dışardan destek isteyin.
Araçtaki yangını profesyonel bir şekilde söndürecek olan itfaiyedir ancak itfiaye gelene kadar sizin yaptığınız her şey de kritik olacaktır. Bu nedenle aracınıza müdahaleyi yangın söndürme cihazını kullanarak siz yapın. Bu aşamada dumanın üzerinize gelmemesi için rüzgarı arkanıza almaya çalışın ve araca çok fazla yakınlaşmadan yangın söndürücüyü uygulayın.

Aracın akaryakıt deposunun patlama ihtimaline karşı da dikkatli olmayı unutmayın.
Yangın Söndürü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç yangının yapılan en büyük yanlış motor kapağını açmaktır. Oysa bu durum büyük miktarda hava akımının hızlıca motor bölümüne girmesine dolayısıyla yangın şiddetinin artmasına neden olacağı için çok tehlikelidir. Bu nedenke kapak hafif hareketlerle açılmalı, sakin hareketlerle söndürücü sıkılmalıdır.
Siz araçtaki yangının söndürüldüğünü sansanız da aracınızın bazı yerlerinin yeniden alev alma ihtimali vardır. Bu nedenle yangın söndürme ekibi alanın güvenli olduğu bilgisini veren kadar araca fazla yüklenmeyin.
Araç yangınların kurtarıcı olan şey yangın söndürücülerdir. Bu nedenle muhakkak ilk yardım çantası ve yangın söndürücüleri aracınızda bulundurmalısınız. Aksi takdirde aracınızı tamamen kaybedebilirsiniz.
Bütün bu bilgilendirmeler araç yangınlarının müdahale edilecek derecede olması durumunda kullanılır. Ne yazık ki pek çok riskte olduğu gibi yangında da sürücüleri aşan derecede zararlar oluşabilir. İşte tam da bu noktada kasko sigortası devreye girerek aracınızdaki hasarları büyük oranda karşılayacaktır.
Bu yüzden kasko poliçenizi alırken anlamadığınız konular veya durumlar olduğunuzda sigorta şirketinize bunları sormaktan çekinmemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir