Trafik Sigortasında Doğru Bilinen Yanlışlar
“Hasara ben neden olsam bile trafik sigortası tüm hasarı karşılar, kısa süreli de olsa trafik sigortası yaptırabilirim.” gibi düşünceleriniz varsa, hemen şimdi unutun.
Trafik sigortasının kapsamında değerlendirilebilecek hasarlar olduğu gibi bu sigortanın karşılamadığı pek çok risk, bütçenizi tehlikeye atabilir. İşte, doğru ve yanlışlarıyla trafik sigortası hakkında bilinmesi gerekenler.
Her yıl binlerce kazanın yaşandığı ve bu kazalarda pek çok insanın yaşamını kaybettiği ülkemizde, araç sahiplerinin trafik sigortası olsa bile birçoğu trafik sigortalarının kapsamı hakkında yeterli bilgiye sahip değil.
Trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki farkların yeterince anlaşılmamış olması da trafik sigortasının anlaşılmasını zorlaştıran bir etkendir.
Kasko sigortası, aracın uğrayabileceği riskleri güvence altına alırken trafik sigortası karşı tarafın zararlarını güvence altına alır. Ancak bu noktada bilinmesi gereken bazı detaylar var.
Trafik Sigortası Hakkında Yanlış Yargılar
Kasko ile Zorunlu Trafik Sigortası Arasında Bir Fark Yok
Kasko sigortası, araç sahiplerinin kendi araçlarının başına gelen zararları teminat altına alır. Kendi aracını trafikteki sürücülere karşı korumak isteyen kişilerin kasko sigortası yaptırması gerekmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası Her Kazayı Karşılar
Zorunlu Trafik Sigortası’nda teminatlarını başında kaza gelir. Sağlık gideri, Sakatlanma ve Ölüm ve Maddi ana başlıkları olarak verilen teminatların, kaza başına limitleri var. Ancak trafik sigortası şu kadar kazayı karşılar gibi bir sınır söz konusu değildir.
Trafik Sigortası Dünya Çapında Geçerlidir
Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası poliçeleri, sadece yurt içinde geçerlidir. Kasko poliçesi düzenleten kişiler, yurt dışı teminatı alarak yurt dışında da kasko poliçesini kullanabilir.
Trafik Sigortası Fiyatları Herkes için Aynıdır
Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasına göre trafik sigortası primleri sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca illere ve kişilerin kişisel bilgilerine (yaşı, cinsiyeti, ehliyet yılı) göre de trafik sigortası teklifleri değişiklik göstermektedir.
Hasar Bildirimi için Bir Sınır Yoktur
Trafik sigortası kapsamında alınan hasarların 2 yıl içerisinde bildirilmesi gerekir. Kaza tarihini takip eden 10 yıl sonunda başvuru hakkı düşecektir.