Yıllık hayat sigortası, yaşam kaybı riskine karşı kişinin ailesini ve geride kalanları maddi anlamda koruma amaçlı yapılan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası ile poliçe kapsamındaki risklerden biri gerçekleştiğinde, geride kalan eş, çocuklar ve diğer aile bireylerinin yaşam standartlarının devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. Bir yıl süre için yapılır ve tercihe bağlı olarak gelecek yıllarda yenilenebilir.

Yıllık hayat sigortası 18 – 65 yaş aralığında bulunan herkes için yapılabilmektedir. Belirtilen riskin gerçekleşmesi durumunda ödeme yapılacak kişi veya kişiler, lehdar adı altında poliçeye yazılmaktadır. Sigortayı yaptıran kişinin vefatı halinde, poliçe tutarı lehdarlara ödenir.

Vefatın yanı sıra yıllık hayat sigortası teminatları arasında kaza sonucu vefat, kaza sonucu tam ve kısmi maluliyet teminatı, hastalık sonucu tam maluliyet teminatı, kaza sonucu tedavi teminatı ve kaza sonucu gündelik teminat gibi isteğe bağlı olarak poliçeye eklenebilen teminatlar da bulunmaktadır.
Yıllık hayat sigortasında primler yaşa ve mesleğe göre farklılık göstermekte ve sigorta uzmanları tarafından hesaplanmaktadır. Temel olarak alınan vefat teminatının yanı sıra sigortalının seçeceği ek teminatlara göre de prim tutarı değişebilmektedir. Ek teminatların getireceği prim ödemesi artışı ise kişinin mesleğine ve alışkanlıklarına göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle yıllık hayat sigortası primi ve tazminat tutarı kişiden kişiye değişmektedir.

Hayat sigortasının da diğer can sigortaları gibi vergi avantajı mevcuttur. Ödenen primlerin, brüt gelirin %5’ine kadar olan ve asgari ücretin yıllık tutarını geçmeyen kısmı vergi matrahından düşülebilmekte, bu sayede primlerin toplamda daha düşük miktarda olması sağlanabilmektedir. Örneğin 1000 TL aylık geliri olan bir kişi yıllık hayat sigortası için 50 TL. ödüyorsa, gerekli indirim yapıldığından kişi hayat sigortası için 37,50 TL. ödemiş olacaktır.